A Cornus mas, magyar nevén húsos som, egy Közép- és Délkelet-Európában, valamint Nyugat-Ázsiában őshonos lombhullató cserje vagy kisebb fa, amely évszázadok óta kedvelt dísz- és haszonnövény. Jellegzetes sárga virágai már kora tavasszal, még a lombfakadás előtt nyílnak, így a kert egyik legkorábbi színfoltját adja. Kifejlett magassága általában 3 - 6 méter, így impozáns, mégis jól kezelhető növényként tartható.
Késő nyárra beérő, élénkpiros termései nemcsak látványosak, de rendkívül egészségesek is. A som gyümölcse gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, flavonoidokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben. Frissen, lekvárként, szörpként vagy aszalva is fogyasztható, különösen jótékony hatású megfázásos időszakban vagy immunerősítésre. Régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban is emésztést segítő, vértisztító és enyhe lázcsillapító hatása miatt.
A Cornus mas nemcsak funkcionális, hanem dekoratív is: fényes, zöld levelei, kompakt, bokros habitusa és kivételes fagytűrése miatt ideális választás lehet akár élő sövénynek, akár szoliter növényként. Talajban nem válogatós, de a napos, félárnyékos helyeket kedveli, és rendszeres öntözés mellett gyorsan fejlődik.
|