A FUJI alma a Ralls Janet és a Red Delicious almajták hibridje. Japánban nemesítették, 1962-ben vezették be. Igen kései érésű, okróber végén, a Granny Smith után egy héttel szedhető, decembertől fogyasztható. Gyümöcse külföldi leírások szerint nagy vagy igen nagy (Japánban 300 g fölötti is lehet), hazánkban inkább középnagy. Alakja megnyúlt,csaknem hengeres. A gyümölcs felületének legfeljebb a felét borítaja mosott vagy enyhén csíkozott narancs- és barnáspiros fedőszín. Húsa kemény, bőlevű, kítűnő mézédes ízű, enyhe savasság teszi harmónikussá.
A Fuji alma fája kezdetben erős, majd középerős fejlődésú. Termőrészeit zömme a korona külső palástján fejlszti ( "V" terméshozási típus). Korán termőre fordul, bőtermő, de alternanciára hajlamos.
Téli és késő tavaszi fagykárok nem károsítják,s hullásra sem hajlamos. Venturiás varasodásra nagyon, lisztharmatra kevéssé fogékony.
Fuji alma porzó fajtái: Gala, Golden klónok
|