A Malus domestica Jonagold / Jonagold alma, a 'Golden Delicious' fajtának a 'Jonathan' fajta általi megporzásából keletkezett magonca. Gyümölcse nagyméretű 220-250g, gömbölyű, nagyon szépen színeződik, sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület 30-45%-a világospiros fedőszínnel borított. Közepesen vastag héját viaszréteg védi. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres, magháza kicsi. Barnulásra nem hajlamos.
Fája kezdetben erős növekedésű, de mivel korán fordul termőre és bő a termőképessége, mérséklődik a növekedése. A fa sudara erős és domináns, de a hosszú és vastag oldalelágazások széthajlóak, így alig igényelnek lekötözést. Szedését a világospiros fedőszín kialakulásához kell időzíteni, ez általában szeptember végére, október elejére esik.
A bimbók és a virágok a késő tavaszi fagyokra nagyon érzékenyek. Porzófajtái a Jonathan M41, a Gloster, az Idared és a Cox Orange.
|