A Malus domestica Mutsu / Mutsu alma, napjaink egyre népszerűbb almája. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy 230-300g, gömbölyű, húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. Gyümölcse nem perzselődik, parásodásra, varasodásra kevéssé érzékeny.
Fája fiatalon igen erős növekedésű, első hajtásai vastagok és felfelé törnek, koronája nagy térfogatú, kissé szétterülő. Gyors, később lassuló növekedése nem akadályozza a korai termőre fordulásában, de bő termésre csak a vegetatív részek kifejlődése után számíthatunk. Érési ideje általában október elejére esik. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra.
A 'Mutsu' nagyon jól tárolható, kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó hús-állagát egészen késő tavaszig megőrzi, íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen. Pollenje steril, ezért porzónak nem alkalmas. Jó porzófajtái a 'Golden Delicious', az 'Idared' és a 'Jonathán'.
|