Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ültessünk avokádót!

Ültessünk avokádót! Az avokádó, amellett, hogy nagyon egészséges és finom táplálék, igen mutatós, egzotikus dísze lehet lakásunknak. Megmutatjuk, hogy nevelhetsz otthon, egyszerűen avokádót.

Az avokádó, amellett, hogy nagyon egészséges és finom táplálék, igen mutatós, egzotikus dísze lehet lakásunknak. A nyári időszakban ugyan a kertbe is kitehető, de trópusi származásából adódó fagyérzékenysége miatt a hideg időszakban mindenképp védelemre szorul.

Csíráztatása igen egyszerű, semmilyen különleges eszközre nincs hozzá szükségünk; az avokádó magjára, néhány fogpiszkálóra, egy pohárra és vízre. A magról érdemes eltávolítani a barna színű maghéjat, ha ez nehezen megy, elég, ha a mag csúcsos részéről húzzuk le. Ezután három vagy négy oldalról fogpiszkálókat szúrunk a magba, hogy azok a pohár szájára helyezve megtartsák a magot, ezzel megakadályozva a mag teljes vízbe merülését. Fontos, hogy a mag körülbelül a feléig legyen vízbe helyezve.

Ezután tegyük az egészet világos, de tűző naptól védett helyre és várakozzunk. Az avokádó csírázása igen lassan indul meg, de 1-2 hét elteltével már mutatkozni fognak a változás jelei. Először a gyökerek indulnak növekedésnek, majd a mag csúcsán hajtás bújik elő.

Amikor a növényünk már elég fejlett gyökérzettel és erős szárral rendelkezik, cserépbe ültethetjük. Az ültetéshez jó minőségű, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajt válasszunk.

Az avokádó gondozása sok odafigyelést igényel, főleg az öntözés területén. A növény a túl és az alulöntözésre is igen kényes, fontos tehát megtalálni azt a mennyiséget, ami pontosan kielégíti az avokádónk igényeit. A földjét érdemes folyamatosan kissé nyirkosan tartani, a víz azonban soha ne álljon alatta. A túlöntözésre petyhüdt szárral és összepöndörödött levelekkel, az alulöntözésre pedig hervadt, majd később lehulló levelek jelzik.

Érdemes rendszeresen tápoldatozni, mert az ültetőközeg hamar kimerülhet. A gondoskodást egészséges, élénkzöld lombozattal hálálja meg.

Keresés